Začíná srnčí sezóna, VLS nabídnou zvěřinu na domácím trhu

Od 1. května zahájí Vojenské lesy a statky (VLS) v 25 honitbách redukční odlov srnčí zvěře. Ulovenou zvěřinu umístí v souvislosti s opatřeními proti COVID-19 na tuzemský trh, především ji nabídnou maloodběratelům prostřednictvím vlastní sítě 17 prodejních míst.

Srnčí maso patří na českém trhu dlouhodobě k nejvyhledávanějším druhům zvěřiny. Podle statistik obchodních řetězců se nejvíce prodává právě srnčí s jelením, teprve za ním následují divočáci a daňci.
Hlavním důvodem, proč se srnčí a další zvěřina na českém stole objevuje méně často než je tomu v okolních zemích, byla menší dostupnost této potraviny. Většina produkce v minulých letech mířila na vývoz či do vybraných gastronomických provozů. Část spotřebitelů také odrazovaly vysoké ceny v porovnání s vepřovým či hovězím masem. Pokud se zvěřina v české domácí kuchyni vyskytuje, je to většinou na podzim či na vánočním stole. To chtějí nyní Vojenské lesy a statky změnit.
„Od února jsme rozšířili maloobchodní prodej na všech 17 podnikových zvěřinových závodech po republice, kde zvěřinu nabízíme za velmi zajímavé ceny. Chceme spotřebitelům nabídnout zvěřinu jako zdravou lokální potravinu, která podle druhu patří k určitému ročnímu období. Letošní srnčí sezóna, která právě startuje, je v tom pro nás premiérou,“ říká ředitel VLS Petr Král.
Srnčí z květnových sezónních redukčních lovů budou VLS aktuálně maloodběratelům nabízet v síti 17 zvěřinových závodů po republice. Ty má státní podnik na Brdech, Šumavě, Karlovarsku a v severočeském Ralsku, ale také na Vyškovsku a Olomoucku na Moravě. Srnčí VLS z vlastních zvěřinových závodů prodává v celých kusech, v srsti, bez hlavy a běhů. Prodej probíhá tak, že zájemce v rámci vybrané lokality kontaktuje zodpovědného pracovníka VLS, který zajistí samotnou realizaci poptávky. Kontakty, ceníky a další informace najdete ZDE.
Stejným způsobem chtějí Vojenské lesy a statky letos zájemcům nabízet v rámci pozdějších termínů odlovu také další druhy zvěřiny – dančí a jelení.