VLS spustily registraci na národní dřevorubecký šampionát
17. 2. 2020
Vojenské lesy a statky spustily kampaň, kterou chtějí zvýšit zájem lidí o konzumaci vysoce jakostní zvěřiny ze svých honiteb, které se rozkládají v šesti unikátních přírodních lokalitách. Kvalitními potravinami a atraktivními cenami chce státní podnik oslovit širokou veřejnost.
Celkem na sedmnácti místech v Čechách i na Moravě začal státní podnik Vojenské lesy a statky ČR (VLS) nabízet prodej zvěřiny široké veřejnosti. Svou nabídkou míří na maloodběratele, ale i gastronomické provozy, a láká potencionální odběratele především na atraktivní cenu, ale také kvalitu. Nejlevnější je maso z divokých prasat (černá zvěř), které vyjde u VLS na 46 korun za kilogram, vyhlášenou zvěřinovou pochoutku, jelena siku, pak státní podnik nabízí za 89 korun za kilogram.
„Zvěřina je jednou z nejkvalitnějších potravin, pochází z volně žijících zvířat, která se navíc v honitbách vojenských lesů pohybují v unikátních přírodních lokalitách, jimž se vyhnul díky tomu, že sloužili či slouží jako výcvikové prostory armády, intenzivní civilizační rozvoj. Je to tedy absolutní BIO kvalita ze své podstaty. Divoké maso je navíc méně tučné a má v kontrolách veterinářů dobré výsledky,“ argumentuje výrobní náměstek VLS Ondřej Vybíral.
Státní podnik nabízí zvěř na svých zvěřinových závodech v okolí šesti přírodních lokalit, které spravuje. Zvěřinu z Brdské vrchoviny tak zájemci především ze středních Čech a z Plzeňska nově dostanou v Mirošově a Obecnici, na Šumavě pak ve Chvalšinách, Květušíně a Arnoštově. Tři prodejní místa pak na Karlovarsku nabízejí zvěřinu z unikátní přírodní lokality Doupovských hor, která je mimo jiné domovem silné populace jelena siky, jehož maso je vyhlášenou pochoutkou. V Ralsku na Liberecku pak zájemci mohou maso koupit v Ploužnici u Mimoně, na Mladoboleslavsku v Lipníku u Benátek nad Jizerou. Na Moravě pak Vojenské lesy zřídily čtyři závody na Olomoucku, které nabízejí komodity především z honitby Libavá v Oderských vrších, která je domovinou nejkvalitnější tuzemské populace jelena evropského. Čtveřice obchodních míst je nově otevřena také v okolí Drahanské vrchoviny na Vyškovsku.
Seznam prodejních míst i s konkrétní nabídkou a kontaktními informacemi najdou zájemci na tomto webu v sekci „Pro veřejnost.“
„Nabídka se místně liší podle specifika lokality i ročního období. Vždy ale platí, že je v nabídce pouze maso, které prošlo kontrolou vojenského veterináře a prodej provádí špičkově proškolení a zkušení odborníci našeho státní-ho podniku. Tím má kupující maximální záruku kvality i zdravotní nezávadnosti komodity,“ říká obchodní specialista VLS Jiří Horák.
Zvěř je prodávána v celých kusech, v srsti, bez hlavy a běhů (mimo prasete divokého, zde je povinnost uvádět do oběhu tuto zvěř vždy s hlavou a běhy). Zájemce v rámci své vybrané lokality, kontaktuje zodpovědného pracovníka VLS, který zajistí samotnou realizaci poptávky. K výdeji zvěřiny dochází v konkrétním místě zvěřinového zá-vodu v termínu, který si zákazník se státním podnikem individuálně dohodne.
„Naším cílem je zvýšit zájem spotřebitelské veřejnosti o zvěřinu a její konzumaci. Jde o vysoce kvalitní lokální po-travinu ze zvěře, do jejíhož vývoje není nijak zasahováno. Věříme proto, že naše nabídka bude mít odezvu,“ řekl ředitel VLS Petr Král.
Státní podnik přitom otevřeně přiznává, že nová nabídka má souvislost s klimatickou kalamitou, která postihla tuzemské lesy. U VLS v posledních letech probíhá masivní výsadba sazenic dřevin, které mají nahradit uhynulé stromy, a státní podnik proto potřebuje snížit stavy zvěře, která na mladých lesních porostech způsobuje oku-sem významné škody.
„Stavy zvěře je třeba přizpůsobit aktuálnímu stavu českých a moravských lesů. V letošním roce jsme zvýšili plány odlovu a zřejmě půjde o dlouhodobý trend. Tím samozřejmě zvyšujeme i nabídku v oblasti zvěřiny. Přesto ale věřím, že budeme ve snahách o zvýšení poptávky na lokálních trzích úspěšní – na naší straně je špičková kvalita i cena,“ dodal ředitel VLS.